torsdag 27 mars 2008

Grattis, kapitalister!

Med start nästa år så nästan halverar vår regering arbetsgivaravgiften för ungdomar upp till 26 år med syftet att få fler att anställa ungdomar. Tanken må vara god, men det är ett fantastiskt ineffektivt sätt att använda skattelättnader på.

Låt oss börja med att konstatera att ingen arbetsgivare har något egenintresse i att ha så många anställda som möjligt - det arbetsgivare har intresse av är att tjäna pengar. Således har arbetsgivaravgifter ganska lite att göra med hur många man anställer - det som får ett företag att anställa fler är om man säljer mer produkter och behöver öka produktionen.

McDonalds är ett företag där väldigt många ungdomar arbetar (till usla villkor och dåliga löner dessutom). När arbetsgivaravgiften nu nästan halveras nästa år så innebär inte det att McDonalds kommer sälja en enda hamburgare till. Däremot kommer McDonalds-restaurangernas ägare säkerligen att glädja sig åt av att man får en rejäl vinstökning.
Hur gagnar denna vinstökning samhället? Inte alls. Regeringen förflyttar konsekvent resurser från det gemensamma till det privata, från de rika till de fattiga.

Under den tid vi har haft en blå regering i Sverige så har långtidsarbetslösheten bland ungdomar fördubblats, trots den rådande högkonjunkturen. Vi socialdemokrater föreslog inför valet att införa en rabatt på att nyanställa ungdomar som varit arbetslösa en längre tid. Det är ett förslag som är direkt riktat åt dem som behöver det mest och det är ett betydligt effektivare sätt att stimulera nyanställning av ungdomar på än det som regeringen nu genomför.

4 kommentarer:

Martin Bardh sa...

Man blir så himla trött på regeringen =(

Eklindh sa...

Du skall nog kolla dina fakta lite bättre. McD anställda tjänar mer än vad en undersköterska tjänar. Villkoren är inte sämre än någon annanstans. OB tillägg enligt gällande fackliga avtal. Grundlönen är oftast högre än vad avtalet kräver. Dessutom finns det goda chanser att utbilda sig inom koncernen på McD.

Att detta ofta är den första ingången till arbetsmarknaden för unga verkar du också glömma bort. Att sedan McD troligen inte är den som kommer anställa mer efter denna reform kan jag nog hålla med dig om.

Kent Vilhelmsson sa...

Well Emil, jag bygger mina fakta en bekant som arbetar heltid på McDonalds och tjänar 15-16 000 kronor i månaden.. Och då är det en hel del kvällar, nätter och helger inräknade..

Eklindh sa...

15-16 tusen är det dåligt betalt? I sånna fall så har jag helt enkelt missat detta med vad som är dåligt betalt.

Nätter och helger är en del i den bransch som är restaurang.