fredag 11 april 2008

Mario Kart Wii - en besvikelse

Med förväntansfulla steg knallade jag nyss in till stan för att inhandla mitt förhandsbokade exemplar av Mario Kart Wii. Mario Kart är ett spel jag älskat ända sedan dess glansdagar på SNES:en och efter fullträffen med Double Dash till Gamecube så var förväntningarna förstås högt ställda på uppföljaren till Wii.

Spelet är dock på det hela taget en besvikelse. Trots nya grepp i form av en efterlängtad onlinespelsfunktion samt en förvånansvärt välfungerande styrmetod där kontrollen monteras i en liten plastratt, så känns det som att tiden håller på att springa ifrån Nintendo.

Grafikmässigt är Mario Kart Wii riktigt, riktigt ruttet. Spelmotorn känns seg och FPS:en i spelet är stundtals under all kritik. Double Dash kändes faktiskt snyggare, och då ska vi komma ihåg att Double Dash är ett spel som släpptes för 5 år sedan..

På spelets plussida ligger att det den här gången finns betydligt fler fordon och banor att välja bland än tidigare, även om jag har svårt att förstå vad motorcyklar har att göra i ett gokart-spel. Musik och ljudeffekter håller hyffsad standard.

Sammanfattningsvis? Tja, jag börjar mer och mer förlora hoppet för Wii. Det känns helt enkelt inte kul att se grötig och hackig grafik på en 50-tumsskärm när 360n och PS3:an erbjuder häpnadsväckande snygga spel. Och även om den nya kontrollmetoden fungerar ganska bra, så föredrar jag ändå att styra på traditionellt sätt (vilket också är möjligt i spelet) och därmed försvinner ju faktiskt hela poängen med Wii.

2 kommentarer:

Tapeworm sa...

Grejen med Wii är ju att man satsat på spelglädje och nyskapande kontroller, istället för hårdvara och tung grafik. Det gjorde man för att konkurrera genom att erbjuda en mycket mer prisvänlig konsol än vad PS3 och Xbox 360 gör. På de maskinerna handlar det främst om yta, medan Wii är spelglädje.

Att det ser skit ut på en stor platt-TV är ju klart - allt som inte är i 1080i/p ser skit ut på en stor platt-TV. Bara en korkad trendsvag materialist kastar bort sina pengar på en TV över 32 tum!

Jag har testat alla konsolerna och även om grafik och ljud i Wii är på 1995-nivå, så är konsolen fan i mig lysande. Det är verkligen vrålkul! :)

Kent Vilhelmsson sa...

Det finns gott om bra spel som är exklusiva just för Wii och som passar utmärkt för den coola kontrollern - Wii Sports tex. Men i många spel känns det som att känslan skulle vara bättre med en gammmal hederlig kontroll och lite bättre grafik. Mario Kart Wii är ett sånt spel. Samtliga FPS-spel till Wii också.