tisdag 20 maj 2008

Grattis överklassen!

Grattis, Sveriges överklass.

Landets allra rikaste invånare fick en präktig present av vår regering i år. Nämligen slopad förmögenhetsskatt. Sju tusen miljoner kronor kostar denna skattesänkning. Sju tusen miljoner kronor som försvinner från skola, vård och omsorg och istället hamnar i fickorna på landets allra rikaste.

Tidningen Dagens Arbete gör i sitt senaste nummer en granskning av 94 verkställande direktörer och ledamoter i 20 av de största svenska industriföretagen. Förra året betalade 63 av dem sammanlagt 70 miljoner kronor i förmögenhetsskatt - i år betalar de inte öre. Ett stort grattis är på sin plats, både till regeringen och till dess kärnväljare - nog gnuggas det händer på Östermalm, Lidingö, i Täby och Danderyd.

Trots att det fortfarande är goda tider i vårt land (även om konjunkturen börjat vända - också det är starkt jobbat av vår regering) så finns det fortfarande stora brister inom välfärden. Här i Skövde tex, innebär den senast lagda budgeten i realiteten nedskärningar på den befintliga verksamheten på grund av löneökningar och annat.

Detta i tider av en aldrig tidigare skådad högkonjunktur! Varför inte använda sunt förnuft och ta en större andel av företagens rekordvinster och av de rikas inkomster och använda dem till gemensamma saker som skola, vård och omsorg?

Nej, istället för att satsa på välfärden så väljer regeringen att sänka skatterna. Sverige, som tidigare haft bland den lägsta inflationen i EU, har nu fått erfara ökad inflation, vilket inte minst märks av de stigande priserna på mat. Skall ett varningens finger höjas så behöver vi faktiskt inte kika längre än till andra sidan Östersjön. I Lettland ligger inflationen nu på 17 procent.

Skattesänkningarna för låg- och medelinkomsttagare som man så gärna skryter om, har ju dessutom ätits upp av försämringar i sjuk- och föräldraförsäkringen och höjda a-kasseavgifter enligt riksdagens egen utredningstjänst.

En nyligen publicerad undersökning från IFN, Institutet för näringslivsforskning, påvisar att klyftorna mellan fattiga och rika ökar snabbare i Sverige än i något annat västland.

Välkommen till det Nya Sverige med det nya Arbetarpartiet vid makten.

1 kommentar:

Tapeworm sa...

Och i Växjö skär de ner ordentligt på psykovården (trots att Växjö behandlar en hel del av landets riktiga psykfall - pedofiler, våldtäktsmän, mördare, krigsfångar etc). De ska i år spara mer än 100 miljoner.

I Växjö låter man inte heller lokalt sjuka människor sitta på psyket - man tjänar ju mer på att ta in psyksjuka från andra kommuner, eftersom de tvingas betala för det, så därför är det mer ekonomiskt att inte ha lokala sjukfall liggande.

Yeay för att man tvingar vården att bli vinstgivande!