onsdag 28 maj 2008

Vårdstrejken över.

Så är vårdstrejken över. Och resultatet? Tja, långtifrån det som medlemmarna önskade - naturligtvis. Det går inte att strejka mot en arbetsgivare som inte förlorar inkomster när folk är ute i strejk. Det slutgiltiga resultatet ligger endast 0.5 procentenheter över det bud som Vårdförbundet ursprungligen förkastade. Förmodligen kommer det nu att bli en massiv medlemsflykt från Vårdförbundet.

Jag ställer mig frågan - vart tog solidariteten vägen? Övriga fackförbund borde ha ställt till med sympatistrejker som drabbat lönsamheten i privata företag. Varför inte låta landets busschaufförer gå ut i sympatistrejk, eller varför inte stoppa produktionen på Volvo i Skövde här tills sjuksköterskorna fått igenom sina helt rimliga krav? Men det är klart, sådana åtgärder skulle gråsossarna vid fackens köttgrytor aldrig våga vidta.

Min arbetskamrat, som är 20 år gammal, har en mor som har arbetat 20 år som sjuksköterska. Hon tjänar 22 000 kronor i månaden, vilket är mindre än vad samme kompis tjänar på Volvo - helt utan utbildning.

Ur led är tiden.

Inga kommentarer: