måndag 27 oktober 2008

Obama for president!

Efter att ha spenderat en kurshelg med SSU ute i Blomstermåla och lärt mig massivs om det stundande USA-valet så är jag än mer övertygad av betydelsen av att Obama och demokraterna bör ta hem det här valet. Förvisso hade jag föredragit Hillary Clinton som demokratisk kandidat framför Obama, men den senare har visat sig engagera nya grupper av väljare på ett sätt som saknar motsvarighet i amerikansk politik på många, många år. Tidigare trodde jag att skillnaderna mellan de båda kandidaterna (Barack Obama och John McCain) inte var särskilt stora, och med svenska mått mätt så är de inte det. Båda två står ganska respektive väldigt långt åt höger på den politiska skalan, men:
  • Obama vill dra hem samtliga amerikanska trupper från Irak inom 16 månader och har redan från börjat varit emot både kriget och den så kallade "patriot act".
  • Obama vill satsa 150 miljarder dollar på att förbättra miljön och minska USA:s oljeberoende de närmsta 10 åren
  • Obama vill höja skatten för de allra rikaste i USA
  • Obama vill införa en allmän sjukförsäkring i USA.
McCain är dessutom 72 år gammal och skulle om han blev vald bli den äldsta amerikanska presidenten någonsin. Han har röstat enligt Bushs linje i 90 procent av omröstningarna i senaten. Hans visepresident Sarah Palin, som en gång i tiden kom som nummer två i skönhetstävlingen Miss Alaska, har bland annat åsikten att inte ens våldtagna kvinnor skall få göra abort och har sagt att hon inte skulle tveka att starta krig med Ryssland samt att hon tror på en stor plan av Gud för världen. Den dagen McCain trillar av pinnen är det den här ultrakonservativa och världsfrånvända dam som blir ledare för världens mäktigaste land.

Det är dags för en förändring.2 kommentarer:

Jenny sa...

WORD.

Per Grunditz sa...

Har följt valet varenda dag på realclearpolitics.com och Obama leder nästan med tvåsiffrigt i snitt. I opinionsundersökningarna då, men SÅ fel kan de ju inte ha att det felar på nästan 10%. Särskilt inte då Obama övertagit en hel del swingstates. Nej, världen kommer bli en bättre plats med Obama. Det är jag övertygad om!