tisdag 5 maj 2009

Besök från Bulgarien

Efter inrådan av kamrat Olov blev jag för ett tag sedan medlem på Couchsurfing.com. Det är en sajt som i korthet går ut på att man erbjuder sin soffa för gratis övernattning till okända människor, och man gör upp om detta via sajten. Inatt hade jag mina första besökare.

Alix och Mladen är ett 30-årigt par med rötterna i Paris och Bulgarien. De har, hör och höpna, cyklat ifrån Sofia och hit. De har varit ute i 50 dagar. De har sålt allt de äger i sina hemländer och har ingen riktig plan för framtiden, mer än att de vill fortsätta leva så som de gör så länge det bara går. 5 euro om dagen lever de på. De tänker fortsätta cykla uppåt genom Sverige och sedan genom Finland, Ryssland och slutligen Peking.

Häftigt. Vi satt uppe igår fram till 2-tiden och diskuterade materialism och existensialism. Mladen har verkligen levt ett liv helt annorlunda än mitt. När han var barn fick hans familj stå i kö i 9 timmar för att köpa bröd med kuponger. Folk svalt. Hans land är totalt korrumperat efter kommunismens fall. Folk där har ingen framtidstro alls, berättar han. Det var bättre för, påstår han.

Hursomhelst, jag rekommenderar er att bli medlemmar på Couchsurfing.com. Det ger verkligen möjlighet att träffa spännande människor.