torsdag 7 maj 2009

Du ger elbolagen 5000 kronor i vinst per år!

Wow. Sitter och spanar i en rapport från Villaägarna.

Elräkningen i hushållet jag bor i ligger oroväckande högt. Vi är tre grabbar som delar en lägenhet och vi betalar ungefär 250-300 kronor per person i elräkning per månad. Och vi har inte någon ovanligt hög elkonsumtion. Priserna ligger helt enkelt väldigt högt. Jag minns för några år sedan när jag bodde själv och räkningen låg på kanske 150-200 kronor i månaden.. Priserna går uppåt hela tiden. Och med dem även företagens vinster, tydligen.

Jag blir fly förbannad när jag läser rapporten och inser att en vanlig småhusägare varje år bidrar med mellan 5200-5400 kronor i ren vinst till kraftbolag som Vattenfall och Fortum. Vinstmarginalen för Fortum ligger enligt rapporten på hela 35 procent, medan motsvarande siffra för Vattenfall är 78 procent.

Var det nån som sa att avregleringar skulle leda till lägre priser?

6 kommentarer:

Martin sa...

Du har inte funderat på att både Fortum och Vattenfall har statliga ägare? :) Nog för att borgarna styr nu, men sossarna har dragit många sköna miljarder ur Vattenfall tidigare.

"Vattenfall AB ägs till 100% av svenska staten"
http://www.vattenfall.se/annual-reports/vf_se/2006/filter.asp?filename=page_001.html

Chris-Dawg sa...

Det är inte så att det beror på alla elslukar-prylar du skaffat dig? ;) elen brukade vara 200 per person i den lägenheten. Så elförbrukningen har ökat med mellan 25-50 % sen du flyttade in kompis :)

Zandra con Zéta sa...

Helt oberoende detta inlägg, men en fråga på ett tidigare.. var du i usa under rättegången mot MJ?

bloggare på icedaniel.se sa...

Fortsätter det så här säljer jag !

Elbolag sa...

För att få bästa elpris i längden bör man välja rörligt elpris och främja konkurrensen genom att välja ett elbolag som inte tillhör de stora eljättarna.

Byta elbolag sa...

Det bästa man bör göra är att byta elbolag, och välja fast pris. Att välja rörligt pris just nu är inget bra läge.