tisdag 9 juni 2009

För vi har tagit studenten..

Det här är något jag har skrivit om i föregångarna till den här bloggen och något jag fortsätter att skriva om. För jag stör mig så på det. Jag pratar om studentfirandet.

Just nu är det fullt av skrikande, vitklädda kids ute på stan på lastbilsflak. De stoppar upp trafiken och det är ett jäkla liv. De senaste veckorna har det så gott som varje kväll sprungit omkring dyngpackade småkids ute på kvällarna iförda samma klädsel. Snorfulla, skrålande, brölande.

Förstå mig rätt, det är klart man ska fira att man tar studenten. Man är klar med den (i praktiken) obligatoriska utbildningen och ska börja sitt vuxenliv, flytta hemifrån, skaffa sig ett jobb eller börja med högre studier.

Men firandets former är alldeles för överdrivna. Alkoholen. Champagnefrukosten. Klänningar för tusentals kronor. Bilar som ska hyras. Vad händer med de ungdomar som är barn till de föräldrar som drabbats av finanskrisen, som kanske blivit av med jobbet, inte är med i a-kassan och lever på marginalen? Klassamhället blir extra tydligt vid tillfällen som dessa. Det finns nämligen de som inte kommer ha råd med studentklänning, balklänning, champagnefrukost och limousin. Hela firandet har blivit en sorts småborgerlig prestigetävling där en massa bortskämda snorungar låtsas leva jetsetliv för några dagar.

Är det verkligen värt att fira så mycket att man tar studenten? Man lämnar skolans trygga värld, ditt sociala liv kommer troligen aldrig åter i ditt liv att vara så varierat igen, du kommer ut i ett kallt hårt moderatstyrt Sverige där ungdomsarbetslösheten ligger på rekordnivåer och där intagningskraven till högskolorna är högre än någonsin.

Jag är glad att jag inte är 18 idag. För precis som de som tar studenten idag så känner jag mig som ung orolig och inte särskilt hoppfull för framtiden.

Jag är jävligt skeptisk.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Bra inlägg. Håller helt med om överdriften. Det ska vara studentskivor, studentflak, studentfest, mösspåtagningsfest, det är ju helt sinnes. Och jag själv har ju suttit i en fullsatt tbana med skrålande ungdomar som bankar på fönster och tak. Dom beter sig som BABIANER! Visst, kan ju själv bli lite ledsen över att jag inte tar studenten i år osv, för delvis är det ju väldigt häftigt. Men när man tänker efter så är det du säger sant. Det är bara slöseri med pengar man egentligen inte har, massa stress och alkohol i överdrift. Och så är arbetslösheten mycket oroväckande.

Anonym sa...

Ha förtröstan, Kent! Det finns hopp för ungdomen! Den överdrivna konsumtionen av flådiga kläder och det hejdlösa supandet kommer nu säkerligen att upphöra. Kidsen kommer nu snarare sjunka in i sorg och eftertanke när den för kultursektorn så viktige proletären Michael Jackson gått ur tiden.

Sannerligen, om jag inte ser minst ett hundratal studenter utmed gatorna här i Jönköping som begråter bortgången av den sunda kulturens försvarare, då äter jag upp min basker!