tisdag 30 augusti 2011

Bostadssituationen i Stockholm

Jag begriper inte att folk inte ser samband. Det finns ett samband mellan den havererade bostadsmarknaden i Stockholm och vilken politik som förs i landet. Var och varannan statusuppdatering på Facebook bland mina bekanta handlar om att man vill få tag på boende i Stockholm.

Enligt de borgerliga skribenterna Maria Rankka och Christer Jansson så kommer bostadsbristen att innebära 250 miljarder kronor i förlorad tillväxt fram till 2030 om ingenting görs. Deras medicin för att få bukt på problemet är dock densamma som vi nu har provat utan resultat i en väldans massa år - fler utförsäljningar och färre hyresregleringar.

Det enda receptet som faktiskt kan råda bot på den enorma bostadsbrist som nu råder i Stockholm är om vi samlar oss som nation och tar krafttag för att bygga nytt. Bostadsbristen måste byggas bort, den borgerliga politiken skapar inte fler bostäder utan bara ett mer segregerat boende. Marknaden kan inte lösa detta. Eftersom boendet är en samhällelig angelägenhet - ja faktiskt en mänsklig rättighet - så måste vi som samhälle satsa på nybyggnation. Bygg på höjden, tvären, bygg ut kollektivtrafiken - men GÖR något istället för att bara flytta om så att ju rikare man är desto närmare centrum kan man bo.

För att återanknyta till det jag inledde med att skriva - att folk inte kan se samband. Det är svårt att förstå att de som kanske skulle tjäna allra mest på en icke-borgerlig politik till större delen ändå röstar borgerligt.

Röstade du borgerligt och är nu på jakt efter bostad i Stockholm så säger jag: Lycka till!

1 kommentar:

Maria sa...

Och så säljer kommunen ut sina hyresrätter. Så jävla sinnessjukt korkat.