tisdag 30 augusti 2011

Varför så utseendefixerade?

I förra veckan fick jag för mig att jag skulle gå på stan och handla skor, eftersom de skor jag bär nu är nedslitna och så tunna under att nästan varenda litet gruskorn jag stiger på känns igenom. Det är ganska sällan jag ägnar mig åt att handla kläder över huvud taget. Jag brukar alltid titta på prislappen först och om klädesplagget är snyggt sen - inte tvärtom. Det låter som en klyscha, men jag skiter faktiskt fullständigt i hur andra tycker jag ser ut eller vad folk har för åsikter om min (avsaknad av) klädstil.

När jag stod där mitt i löningsruschen på stan så slog det mig hur fantastiskt mycket pengar som den kvinnliga hälften av befolkningen måste lägga på kläder, kosmetika och annat som hör vårt yttre till. Utbudet av kläder och annat är ju som bekant oändligt mycket större för kvinnor. Herravdelningen i butikerna är mycket mindre och inte lika välsorterad som damavdelningen.

Jag började fundera på varför det är så här. Varför lägger kvinnor uppenbarligen så mycket större andel av sina pengar - och sin tid - på hur de ser ut?

Medan vi killar nog tycker att vi ägnar väldigt mycket tid och energi åt att försöka jaga fruntimmer - gå ut på en krogen en kväll och lyssna på lite konversationer så hajjar du vad jag menar - så är det en hel livsstil för tjejerna att göra sig så pass attraktiva att män ska jaga dem. Konsekvenserna av det är att tjejer också jämför sig med andra tjejer hela tiden. Därför säljer tjejtidningar bättre med halvnakna tjejer på omslaget än med halvnakna killar.

Det är så väldigt djupt rotat att tjejer hela tiden måste göra sig fina att de inte ens när de befinner sig i en trygg relation slutar med att gå upp en timme tidigare på morgonen för att sminka sig och göra sig iordning.

Tänk, tjejer, om ni istället för att bry er så jävla mycket om hur ni ser ut, om ni istället för att läsa Cosmopolitan och kolla på Sex and the city, kunde försöka kasta av er skönhetsidealens ok och inse att ni är som allra vackrast när ni är precis som ni är. Tänk vad mycket tid och pengar ni skulle ha kvar och tänk vad mycket ångest ni skulle slippa.

3 kommentarer:

Maria sa...

Det är sant Kent. Men det är inte så lätt när man lär sig från det att man föds att det är viktigt att vara söt och fin.

Det har du kanske lagt märke till, pojkar får slitstarka kläder som de kan leka i medan flickor får söta små klänningar som de helst inte ska smutsa ner :)

Elin Astrid sa...

Som du skriver, tjejer lär sig att det är viktigt att vara vackra och tillfredsställande.

Pojkar är tuffa, flickor är söta. Pojkar får bli smutsiga, flickor måste akta nya fina klänningen.

Vi indoktrineras från spädbarnsåldern till att lära oss vikten av ett vackert utseende och vad det får för konsekvenser märker vi ju i konsumtionen som du skriver om, samt ätstörningar, plastikoperationer och mycket dålig självbild.

Maria sa...

Men sedan är det lite dumt att bara skylla på tjejerna. Du kan fråga en hel drös killar som inte alls gillar tjejer "naturliga".