fredag 20 januari 2012

Ett mediedrev utan motstycke

I höstas, när Aftonbladet och Expressen citerade anonyma källor om att Juholt kommer avgå efter hyresersättningshistorien så hade de fel. Igår när de indikerade samma sak hade de fel. Och idag hade de också fel. Håkan Juholt har fortsatt förtroende av verkställande utskottet och han sitter kvar.

Det drev som nu sker mot Håkan Juholt saknar nog motstycke i svensk politisk och journalistisk historia. Påståenden från anonyma sms-källor blir till sanning i Sveriges största tidningar.

Huttrande i vinterkylan utanför Sveavägen 68 stod jag för en liten stund sedan med ett plakat med skylten "Juholt for president". Mitt bland Sveriges främsta journalister. K-G Bergström, Mats Knutsson, Lena Mellin, Expressen, Aftonbladet, SVT, SR, DN, SVD... Alla var där. Och alla var tjenis och "nämen hejsan" med varandra.

Lena Mellin fanns på plats i en yvig vintermössa och jag var bara tvungen att fråga henne varför hon vill att Juholt ska avgå.
– Det vill jag inte, sa hon och spände ögonen i mig.
– Har du läst vad jag skriver?
– Jag har ju slagit vad med läsarna om tusen spänn att han sitter kvar!
Jag svarade att Aftonbladet ju är den tidning som kanske varit mest pådrivande mot Juholt och att hon i krönika efter krönika ständigt underminerar hans trovärdighet. Därför har jag slutat att läsa henne.

– Det finns en facebookgrupp mot dig, du har kallats arbetarrörelsens fiende nummer ett. Känner du till det?
– Vi är många som är arga och besvikna på dig, berättade jag.
– Äh håll käften, replikerade Lena och trängde sig längre in i massan av huttrande journalister.
– Du behöver väl inte vara otrevlig, sade jag och fick något muttrande till svar.

Det där säger en del om Lena Mellin.

Någon reporter från Expressen frågade mig med en nedlåtande ton om jag kände mig ensam där, med min skylt. En fotograf frågade om jag var ironisk.

Det där säger en del om journalisternas inställning till Håkan Juholt. Han ska bara bort, helt enkelt.

Jag upprepade flera gånger att det är vi partimedlemmar som väljer vår partiordförande. Inte medierna. Därför har Håkan Juholt mitt stöd.

En journalist på SR instämde i min kritik mot mediernas sätt att ta anonyma källors påståenden som sanning och att man genom att göra det springer ärenden åt intressen som uppenbarligen vill Håkan Juholt - och kanske hela socialdemokratin - illa.

En spännande upplevelse var det helt klart.

18 kommentarer:

Erkki sa...

Tack!

Lisbeth H sa...

Tack för dagens BÄSTA läsning - efter nyheten att Håkan är kvar förstås :)

Anonym sa...

HEDER ÅT DIG Kent.....du är GULD värd

Anonym sa...

Bra Kent, vi är många som gillar dig och håller med dig.
Lovisa Sundman

Lisbeth H sa...

Tack för dagens BÄSTA läsning - efter "nyheten" om att Håkan stannar kvar förstås :)

narran sa...

Hejja Hejja hade jag bott i stockholm hade jag också stått utanför och demonstrerat mot blodhundarna

narran sa...

Hejja Hejja hade jag bott i stockholm hade jag också stått utanför och demonstrerat mot blodhundarna

En svensk tiger sa...

Kent du är dagens hjälte, synd bara att du fick stå ensam för jag är säker på att många skulle ansluta till dig där på Sveavägen ock glo likt hyenor väntandes på sitt offer men då skulle hyenorna vara offren istället.
Tack för din insats Kent

Tina sa...

Bra gjort av dig! Jag är så glad att Juholt sitter kvar.
Vad beträffar den människan Mellin att hon bad dig hålla käften bevisar ju vad hon är för en. En sån människa borde inte jobba med journalistik:

Tina

Anonym sa...

Bra skrivet. Jag önskar att det fanns fler klarsynta människor. Heder åt dig.

Leif Rehbinder sa...

En Stor Stjärna till Kent Vilhelmsson för sitt Civilkurage att stå mitt i Mediadrevet.

Anonym sa...

Utmärkt!

Anders Svärd sa...

Tack, tack och åter tack till dig Kent och alla andra som på något sätt visade att vi inte tar mer skit från hyenorna.... Hjältar är ni! //Anders

Anders Svärd sa...

All cred till dig Kent och alla andra som visade hyenorna att det inte var lönt att klä upp sig för begravningsfölje idag! Tack!!!!//Anders

http://www.svärdsvärld.se/

Peter G sa...

Stå på dig, Kent!

Anonym sa...

Jättebra Kent!

Robert C sa...

Jag är inte sosse och jag vet inte om jag tycker att Juholt är det allra bästa för ert parti. Men jag håller med dig om allt du skriver. Journalisterna springer alla åt samma håll. Några, som Lena Mellin, har en tydlig agenda, andra följer bara bekvämt med i strömmen. Det här är det värsta och mest substanslösa drev som vi sett i Sverige på lång tid. Riktigt skrämmande. Medierna har blivit ett hot mot fri opinionsbildning och demokrati.

Robert C sa...

Jag är inte sosse och inte heller övertygad om att Juholt är rätt man på rätt plats. Men jag håller med dig om allt du skriver. Det här har varit ett exempellöst långt och hårt drev med skrämmande lite substans i grunden. Vissa, som Lena Mellin, agerar medvetet med en egen agenda. Andra journalister hänger bara ängsligt med i det drev som rullar på. Medierna har blivit ett reellt demokratiproblem.