lördag 21 januari 2012

Så fick de som de ville


Så fick partihögern och de borgerliga medierna som de ville. Håkan Juholt avgår.

Det är på det hela taget bara en sak att säga om det, och det är att det för jävligt.

Jag aktiverade mig i SSU i Kalmar län när jag flyttade till Kalmar för snart fyra år sedan. Vem Håkan Juholt var fick jag snabbt lära mig, eftersom det var så många SSU:are och partister som talade väl om honom. 2008, tror jag det var, så lyssnade jag på hans första maj-tal i Kalmar och jag minns att jag imponerades av hans vältalighet, retorik och utstrålning. Han pratade om barnfattigdomen på ett sätt som tycktes komma ur hjärtat.

Själv fick jag aldrig tillfälle att träffa honom i partisammanhang, men jag gjorde en radiointervju med honom när jag pluggade. Jag intervjuade honom även i slutet av förra året under en båtresa mellan Gotland och Oskarshamn för tidningen Östran/Nyheterna.

En av de frågorna jag ställde honom då var varför han är demokratisk socialist. Jag ställde frågan eftersom han i en lång artikel i Dagens Nyheter uppgav att ingen frågade honom, som hans föregångare fått frågan, om varför han är demokratisk socialist.

Jag letade reda på mina anteckningar från intervjun här och så här svarade han:

– Jag är det därför att jag tror så starkt på att vi är ömsesidigt beroende av varandra och att vi ska investera i varandra. Solidaritet är inte barmhärtighet, det är inte en uppoffring utan en förutsättning för tillväxt. Socialdemokratin är en frihetsrörelse mot fattigdom och mot påtvingade beroenden.

Inga kommentarer: