måndag 13 januari 2014

Recension: Första numret av Dagens ETCSom jag har längtat och längtat. Jag brukar alltid vakna nån gång varje natt och inatt skedde uppvaknandet lämpligt nog strax efter klockan 05.00, när tidningsbudet varit och dumpat av Dagens Nyheter och första numret av Dagens ETC i brevlådan. En 40 år gammal dröm har nu förverkligats av Johan Ehrenberg. Sverige har fått en ny dagstidning som kallar sig grön och socialistisk.

När väl de första rörda glädjetårarna lagt sig lite där i doften av trycksvärta och nybryggt kaffe så läste jag tidningen sida för sida för att göra en kritisk analys av den. Jag blev till att börja med överraskad av tjockleken på tidningen, eftersom de veckotidningar jag prenumererar på (med undantag av lördagstidningen ETC) från ETC är rätt så tunna historier på typ 16 sidor. Här var det istället 32 sidor.

Räknar man då bort helsidesannonser med reklam för diverse fackförbund samt för att börja prenumerera på ETC, och sedan även räknar bort tv-tablåer, redaktionsinformation och korsord, så återstår drygt 20 sidor med innehåll av journalistisk karaktär. Till dessa räknar jag då också krönikor och ledare.

Tidningens första nummer domineras av en spännande intervju med Stefan Löfvén där han bland annat ställs till svar för hans fadäs där han i en SVT-intervju sade sig inte veta skillnaden mellan höger och vänster. Intervjun är gjord i december (och utan fotograf - bilderna som används är pressbilder från Scanpix), vilket märks på att intervjuaren där fastnar en del i det då högaktuella utspel om regeringssamarbetspartners som gjordes av S. Men trots det, en intressant intervju helt klart i klass med eller bättre än den intervju som fanns att läsa med samme partiledare i Dagens Nyheter för ett tag sedan.

En annan intressant intervju i dagens nummer är gjord med en aktiv nazist i Svenska motståndsrörelsen.

Designmässigt sett är tidningen pigg, man har många smånotiser och siffror här och där och mycket faktarutor och sidorartiklar. Matnyttigt helt enkelt!

Ska jag klanka ner på något så måste jag nog säga att det jag ändå saknar lite med tidningen är just det här med mer dagsaktuellt innehåll och dagsaktuell nyhetsrapportering. Jag förstår mycket väl att man inför den eller de första veckorna av tidningen har en massa förproducerat högintressant toppinnehåll i klass med Löfvén-intervjun, men så här måndagen efter en avslutad Vänsterparti-kongress så hade det nog varit intressant för många av tidningens prenumeranter att läsa en analys av kongressen. Förvisso har Johan Ehrenberg publicerat en analys på webben, men några ord också i tidningen hade inte skadat.

Upplägget i detta första nummer känns på rak arm faktiskt mer som en veckotidning än som en dagstidning. Det är uppenbarligen så som man produktionstekniskt har löst det för att med de begränsade resurser man har ändå lyckas med konststycket att kunna ge ut en tidning fem dagar i veckan. Varje dag kommer att ha ett tema - miljö, intervju, världen, ekonomi och kultur. Dagens exemplar av tidningen hade förvisso innehåll i alla dessa kategorier, men ganska sparsmakat i flera av dem - bara en sida med utrikesnyheter, och inga dagsaktuella sådana, till exempel.

Opinionsmässigt håller tidningen toppklass. Alltid duktiga Maria Sveland skriver om rasismen och Andreas Gustavssons första ledartext i den nya tidningen andas optimism både inför tidningens framtid och inför valrörelsen.

Samtidigt är jag glad att man inte har gått i fällan att låta en för stor del av tidningen bestå av krönikor och tyckande, utan det finns gott om intervjuer, nyheter (om än inte så dagsaktuella) och journalistiskt högkvalitativt innehåll i mängder i den.

Med tanke på vilka duktiga journalister man har knutit till sig både redaktionellt och på frilansbasis, så längtar jag efter de kommande dagarnas teman med utrikes-, ekonomi- och kulturinnehåll. Den sammanlagda bedömningen av ETC som dagstidning lär inte vara en rättvis sådan förrän första hela veckan med alla dess teman har avhandlats.

1 kommentar:

Lena sa...

Tack för din recension av ETC, tröst i besvikelsen över att den inte låg i min brevlåda i morse. Hoppas på morgondagen... Lena