söndag 16 april 2017

Solrevolutionen kommer till Nässjö

Jan Vilhelmsson. Bild: Kent Vilhelmsson

De senaste sex månaderna har antalet installationer av solceller ökat med 108 procent, enligt elbolaget Eon. Nu kommer solrevolutionen till Nässjö.

— Det är ett fantastiskt sätt att så väl spara pengar som att göra en insats för miljön, säger Jan Vilhelmsson, som satt upp solceller över hela taket på villan i Handskeryd.

Solen skiner och på villataket blänker det från de 28 stycken 340-wattpaneler som sammanlagt ger en produktion på 9 600 watt. Genom en mobilapp kan Jan hela tiden se den aktuella produktionen och statistik för hur mycket som producerats.
— På dagen när solen skiner producerar solcellerna mer el än vad som går i hushållet, och då gör man el också åt sina närmsta grannar, säger Jan.
Elen man skickar ut på nätet får man ersättning för och den el man förbrukar när solcellerna ger el kostar ingenting. I dagsläget är avbetalningstiden på att installera solceller någonstans mellan 10-15 år, pengar som man får tillbaka genom minskade elkostnader. Efter det har man i princip gratis el livet ut.
— Framför allt slipper man nätöverföringskostnaden på elräkningen, som ju ökat väldigt mycket de senaste åren.

Sammanlagt beräknas runt 10 000 villaägare i Sverige nu ha installerat solceller, enligt en uppskattning från Energimyndigheten. Trots det ökande intresset för solenergin så står den dock fortfarande för väldigt lite av den totala energiproduktionen i landet. Under fjolåret beräknades 0,1 procent av Sveriges energiproduktion komma från solenergi. Sverige ligger där med långt efter länder som Tyskland, där över fem miljoner hushåll har installerat solceller. Redan 2013 stod solelen för hälften av Tysklands energiproduktion under vissa soliga dagar.

— Jag förstår inte varför inte fler sätter upp solceller. Det är både lönsamt och bra för miljön, säger Jan Vilhelmsson.

Hyra solceller - så funkar det

Ett alternativ för den som inte kan eller vill investera i att sätta upp solceller, är att hyra dem. Det är en affärsmodell som är vanlig bland annat i Kalifornien och i Tyskland, men i Sverige är det än så länge bara två företag som erbjuder hyrsolceller - Umeå Energi och ETC el.

Jan valde att hyra solceller från ETC el, som är det enda elbolaget i Sverige där allt överskott från verksamheten går till att sätta upp solceller. Solcellsinstallationen bekostnas av ETC Sol, som är ett sparande där vanliga människor lånar ut sina pengar till en ränta på 2 procent för att låta dem användas för att sätta upp solceller. Efter att solcellerna är uppsatta på taket betalar man en hyra motsvarande elpriset för den elproduktion som solcellerna beräknas ge, och när den betalda hyran motsvarar investeringen plus ränta efter 10-15 år kan kunden ta över solcellerna, som har en garanterad livstid på 25 år, för en krona. 

Inga kommentarer: